Tuesday, March 19, 2024
  • ordinacija1.jpg
  • ordinacija2.jpg
  • ordinacija3.jpg
  • ordinacija4.jpg
  • ordinacija5.jpg
  • ordinacija6.jpg
  • ordinacija7.jpg
  • ordinacija8.jpg
  • ordinacija9.jpg
  • ordinacija10.jpg
  • ordinacija11.jpg
  • ordinacija12.jpg

ULTRAZVUČNI PREGLEDI

  Ultrasonografija: 
- ultrasonografija abdomena i male karlice
- ultrasonografija vrata i štitne žlezde
- ultrasonografija limfnih cvorova
- ultrasonografija dojki
- ultrasonografija mekih tkiva
- ultrasonografija zglobova
 
 
Ultrazvučni pregled stomaka /ultrasonografija abdomena I male karlice 
 
Ultrazvučni pregled stomaka (ultrasonografija abdomena) se koristi za dijagnostiku oboljenja solidnih organa u stomaku kao što su jetra, žučna kesa, gušteraća, stomačna aorta, nadbubrežne žlezde, bubrezi, mokraćna bešika i prostate.  
Ovim pregledom se može utvrditi veličina i struktura organa, postojanje cističnih i tumorskih formacija, postojanje kamenaca itd.

 

Pregled je neinvazivan, bezbolan i relativno jeftin pa se, bez ikakve štete po bolesnika, može ponavljati više puta, za razliku od pregleda kompjuterizovanom tomografijom (CT) čija je primena vezana za zračenje bolesnika (posebno kada je u pitanju multislajsni CT) a pregled je značajno skuplji.
 
Za izvođenje ovog pregleda potrebno je da bolesnik preskoči prethodni obrok, a kod gojaznih pacijenata ponekad je potrebna i primena laksativa (sredstava za čišćenje creva). Na pregled treba doći sa punom mokraćnom bešikom.
Pregled traje 20 do 30 minuta.
Ovim pregledom nije moguće pregledati želudac i creva.
 
Zbog svoje neinvazivnosti i pouzdanosti u dijagnostici velikog broja oboljenja, ultrasonografija abdomena danas se smatra i idealnom metodom za skrining preglede pacijenata pa ovaj pregled treba biti sastavni deo jednogodišnjih sistematskih pregleda.
 
 
Color Doppler sonografija
 
 
- Color doppler sonografija krvnih sudova vrata, ruku, donjih ekstremiteta
- abdominalne aorte
- renalnih arterija
- srca
 
 
Angioloski specijalisticki pregled uz anamnezu, klinicki pregled i Color Doppler sonografiju omogucava tacno postavljanje dijagnoze i leecenje bolesti krvnih sudova.
 
 
Color Doppler (duplex) je neinvazivna dijagnostika pretraga krvnih sudova ultrazvukom, koja merenjem brzine protoka krvi odredjuje stepen suzenja ili prosirenja krvnog suda uz istovremeni prikaz unutrasnjeg zida krvnog suda. Kod tumorskih promjena pregled krvnih sudova unutar tumora omogucuje procjnu da li se radi o dobrocudnom ili zlocudnom tumoru. 
 
Color Doppler arterija je pretraga koja omogućava tačnu anatomsku i funkcijsku promenu na suženoj ili začepljenoj arteriji.
 
 
Color Dopper vena je pretraga koja omogućava dijagnostiku proširenih vena, te otkrivanje ugruška (tromba) unutar površnih i dubokih vena uz procenu protoka krvi u venama.
 
 
Color Doppler trbušne aorte: je pretraga kojom prikazujemo trbušnu aortu (suženje, proširenje -  aneurizma) 
 
 
Color Doppler renealnih arterija je pretraga koja otkriva suženje na glavnim bubrežnim arterijama,što je često povezano s visokom krvnim pritiskom kod mladih osoba.
 
 
Color Doppler arterija vrata - karotida, VB (vertebralnih arterija),
Dijagnostikuje se stanje karotidnih i vertebralnih arterija u području vrata koje su zaduzene za prehranu mozga.. 
 

 

Brown Blue Orange